Zomersluiting van 07/07 t.e.m. 29/07. Privé parking Schoutetstraat via St. Katelijnestraat-->Wollemarkt--> Goswin de Stassartstraat--> Schoutetstraat.

PIETER VANDEN DAELE

Creatieve vertaling van de werkelijkheid

Als kind boetseerde Pieter Vanden Daele dierenfiguren met plasticine en staafjes gekleurde was. Hij staarde gefascineerd naar de bewegingen en de natuurlijke patina op de huid van de bewoners in de aquaria bij hem thuis. Dan was er ook nog de Schelde, die langs zijn geboorteplaats stroomt en de talrijke vijvers die in de buurt lagen. Pieter Vanden Daele raakte betoverd door de mysterieuze onderwaterwereld.

Zijn liefde voor tekenen en schilderen resulteerde in lessen schilderkunst. Via een job in een bronsgieterij leerde hij de kneepjes van het bronsgieten en het polijsten. Hij experimenteerde er tot hij tevreden was. Zo kreeg hij het patineren op een geheel eigen manier in de vingers. Pieter ontdekte de finesses van beeldhouwen in brons en de oneindige, creatieve mogelijkheden ervan.

Al zijn passies smelten samen in 2003. De kunstenaar creëerde bronzen vissculpturen en later ook kikkers. De dieren zijn vaak gewone soorten uit onze omgeving. Van een simpel visje een krachtig beeld maken, vindt hij een mooie uitdaging.

Met wat hij vindt langs de Schelde, oud leder, roestige spijkers, dunne stukjes koperplaat, bladeren… slaat hij aan het boetseren. Hij verwerkt deze materialen in de originele modellen van zijn sculpturen. Dat resulteert in ruwe en uitvoerig gedetailleerde oppervlaktes. Zijn vissen en kikkers lijken te leven, terwijl ze voor de eeuwigheid in brons gegoten zijn. Pieter: “Ik haal mijn inspiratie uit hun bewegingen, die in mijn hoofd zitten. Mijn werk is geen natuurgetrouwe kopie van de werkelijkheid, maar een creatieve vertaling van de realiteit.”